36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Avishai Cohen Trio

ODLOŽENO

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Koncert Avišaj Koen trija u okviru 36. Beogradskog džez festivala odložen za proleće 2021.

Kada je prvi put nastupio u Beogradu, izraelski kontrabasista, pevač i kompozitor Avišaj Koen (1970, Kabri, Izrael) već je stekao zavidnu reputaciju u svetu kao lider i sajdmen, no u našoj zemlji je malo ko čuo za njega. Nastupao je u Kolarcu u duplom programu sa kvartetom Ravija Koltrejna i jasno je bilo ko je „na papiru“ hedlajner. Čak je i voditelj programa napravio lapsus u najavi, očekujući da Koen, kao manje poznat, svira prvi. U salu je ušao kao „fini ukras“, a iz sale izašao kao nova ljubav beogradskih muzičkih afisionadosa. 

Taj koncert je značajan i zbog činjenice da nam je predstavio talente Šaja Maestra i Marka Đulijane, koji će ubrzo ostvariti uspešne solo karijere i vratiti se u Srbiju kao lideri uzbudljivih sastava. A Avišaj se 2016. godine vratio kao najveća zvezda 32. izdanja, okupivši preko dve hiljade ljudi na koncertu u Sava centru. Ponovni susret legendarnog trija iz 2007. bio je planiran za proleće ove godine i Dom omladine je poželeo da se i Beograd nađe na njihovom putu. No, covid pandemija onemogućila je nastup, a koncert odložila za decembar, kada će se održati kao Beogradski džez festival +. 

Na treći susret sa Beograđanima, u treću salu, Kombank dvoranu, Koen dolazi sa novim, sedamnaestim albumom Arvoles i sa trećim trijom, u kome su azerbejdžanski pijanista Elčin Širinov i izraelska bubnjarka Roni Kaspi. Širinov je inicijalno samouk, ali je kasnije uzimao časove od Vagifa Sadikova, Erona Goldberga, Kevina Hejsa i Žana Mišela Pilka. Od sredine dvehiljatiditih ostvario je solidnu karijeru na evropskoj sceni kao lider, a svakako nam na pamet pada azerbejdžanska škola pijanizma, Vagif i Aziza Mustafa Zadeh. Kaspi je tek ovog leta napunila dvadeset godina, ali je na sceni od sedme. Studira na Berkliju pod mentorstvom Teri Lin Karington i Bilija Kilsona, no vratila se u Izrael tokom covid pandemije, na jednom fejsbuk džemu upoznala Koena i krenula da radi sa njim. Tako će i ovaj Koenov nastup obeležiti nova muzika i nova energija muzičara, pred kojima je, verujemo, slava koju su stekli njegovi raniji saradnici.    

Avishai Cohen – kontrabas, vokal

Elchin Shirinov – klavir

Roni Kaspi – bubnjevi

www.avishaicohen.com
www.facebook.com/AvishaiCohenMusic