36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Ulrich Drechsler LIMINAL ZONE: Azure

20.12.2020. - DOB AMERIKANA 14.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Posle Volfganga Mutšpila, Volfganga Pušniga, Harija Sokala, kao i plejade mlađih svirača i sastava iz Austrije, klarinetista, saksofonista i kompozitor Ulrih Dreksler je sledeće veliko ime sa ove scene koje ponosno predstavlja Beogradski džez festival. Rođeni Nemac (1969, Rojtlingen), a nastanjen u Beču, Dreksler je internacionalnu afirmaciju stekao početkom ovog veka sa akustičnim klupskim trijom Café Drechsler, ostvarujući potom impresivne rezultate u različitim muzičkim sferama i orkuženjima. Posebno uspešan bio je njegov rad sa Cello Quartetom, kao i duo saradnje sa pijanistima Stefanom Bataljom i Tordom Gustavsenom. Snimio je petnaestak albuma kao lider ili kolider, kao i pisao muziku za nekoliko filmova Mihaela Fajfenbergera. Dobitnik je nagrade Amadeus za najbolji austrijski džez/bluz album 2005. godine (Café Drechsler – Radio Snacks).    

No, pred predeseti rođendan, u želji da raznovrsna interesovanja konačno sastavi na jednom mestu, Dreksler je otvorio Jazzfest Saalfelden, vodeći austrijski džez festival, pretpremijerom projekta Liminal Zone. U pitanju je monumentalno autorsko multimedijalno delo, koje okuplja brojne umetnike odjedinjujući Ulrihova zanimanja za klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku. Sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja naizgled nespojivo u tri muzička polja, „Chrome“, „Caramel“ i „Azure“, koja zajedno čine projekat Liminal Zone.

Beogradski nastup sa programom Azure predstavlja premijerno izvođenje ove muzike izvan Austrije, a Beograd je svedočio i rađanju te frakcije Liminal Zone na duo koncertu Drekslera i Petera Cirbsa, legende bečke elektronske muzike, povodom obeležavanja svetskog dana džeza u proleće 2019. godine. Kvartet Azure, originalan spoj slobodoumnog džeza, savremene muzike i elektronike, dopunjuju anđeoski glas vokalistkinje Lorete Hu i vrući ritmovi bubnjara i perkusioniste Rafaela Kušniga.

Ulrich Drecshler – saksofon, klarinet

Peter Zirbs – elektronika, dizajn zvuka

Loretta Who – vokal, elektronika

Raphael Keuschnigg – bubnjevi, udaraljke

www.ulrichdrechsler.com
www.liminalzone.at
https://www.facebook.com/azureliminalzone