36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Nenad Vasilić – Bass&Strings

16.12.2020. - VELIKA SALA DOB 15.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Kontrabasista i kompozitor Nenad Vasilić (1975, Niš) srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a potom studirao na Džez akademiji u Gracu, posle čega se nastanio u Beču. Počev od 1998. godine vodi sopstveni kvintet, sa namerom da „u repertoaru nema američkih numera“. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.  

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, a kasnije i muzika legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije. Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music; karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku. Snimio je jedanaest albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Sa projektom „Reka“, u društvu Amire Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu. 

Godine 2014, imenovan je za ambasadora za integraciju pri kabinetu Sebastijana Kurca, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme „Srbija stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije. Uz podršku ovog projekta, Vasilić je obeležio dve decenije profesionalnog delovanja u Austriji objavljivanjem knjige nota Songbook – 33 Original Compositions. Vasilić je i dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci“ za 2017. godinu, koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije. U aprilu ove godine imenovan je za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas, nasledivši na tom mestu Amerikanca Grega Koena. 

Vasilić je premijerno nastupio na 28. Beogradskom džez festivalu 2012. godine, u formaciji kvarteta. Ovog puta predstavlja projekat Bass&Strings, sa novim aranžmanima kompozicija iz bogatog opusa. 

Nenad Vasilić – kontrabas, bas gitara

Marko Živadinović – harmonika

Romed Hopfgartner – saksofon

 

Mirjana Nešković – I violina

Aleksandra Popović – II violina

Ivana Uzelac – viola

Danijela Milutinović Nenić – violončelo