36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Lazar Tošić kvintet, Vlada Maričić kvartet, Jovan Maljoković sekstet + gosti

21.12.2020. - VELIKA SALA DOB 15.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

U znak muzičkog sećanja na deo bogatog istorijata Beogradskog džez festivala, ove godine poseban program biće posvećen legendama srpskog džeza.

Naši ugledni muzičari saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić, sa svojim bendovima biće domaćini večeri na kojoj će nastupiti i renomirani gosti, koji će nas podsetiti na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

JOVAN MALJOKOVIĆ SEXTET

Saksofonista, kompozitor i aranžer Jovan Maljoković (1943, Valjevo) jedan je od najproduktivnijih umetnika u istoriji srpskog džeza. Posle boravka u Zapadnoj Evropi, Skandinaviji i SSSR, vodio je sastave različitog formata, posebno zainteresovan za spajanje džeza, balkanskog folklora i kubanske muzike. Sa svojim ansamblom nastupao je na brojnim evropskim manifestacijama, među kojima su i Montreux Jazz Festival (Švajcarska), Rottweil Jazz Festival (Nemačka), Festival Django Reinhardt (Francuska), festivali kulture u Beču i Luksemburgu, kao i muzički program Olimpijskih igara u Atini. Diskografsku karijeru započeo je 1985. godine, do danas objavljujući trinaest albuma, najviše među svim našim džez umetnicima u domaćoj produkciji.

Jovan Maljoković je tokom karijere sarađivao sa istaknutim domaćim džez, pop i rok muzičarima. Bio je član druge postave legendarnog sastava Balkan Impressions, Branislava Lale Kovačeva. Njegov saksofon oplemenio je albume Olivera Mandića, Zdravka Čolića, Bijelog Dugmeta, Vampira, Pilota… Četiri godine je bio solista u Orkestru za svadbe i sahrane Gorana Bregovića, sa kojim je nastupao na najznačajnijim evropskim scenama. Komponovao je muziku za pozorište i televiziju. Među kasnijim izazovima ostvario je i ukrštanja džeza sa pop i filmskom muzikom (saradnja sa glumicom i pevačicom Anom Sofrenović). Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji umetnički direktor YU Jazz Festa u Valjevu, manifestacije koja je u programu predstavljala pretežno umetnike iz Srbije i sa prostora bivše SFRJ.

Maljoković je premijerno nastupio u glavnom programu Beogradskog džez festivala kao (nenajavljeni!) solista Plesnog orkestra RTV Novi Sad, 1981. godine. Tri puta je vodio svoje sastave, 1983. (Sekstet Maljoković-Krstić), 1990. (Sekstet Jovana Maljokovića) i 2012. (Jovan Maljoković Balkan Salsa Band) i to sva tri puta na koncertima u Velikoj sali DOB. Takođe je pratio Dženi Evans i Hanesa Bekmana (1989), Anu Sofrenović (2013), kao i nastupio sa drugom postavom Balkan Impressions Lale Kovačeva (1983).

Jovan Maljoković – saksofon

Strahinja Banović – truba

Ivan Ilić – klavijature

Cvijetin Trifković Cole – gitara

Slaviša Pavlović Stenli – bas gitara

Miodrag Đino Maljoković – bubnjevi 

 

Gosti:

 

Nenad Petrović – alt saksofon

Nenad Jelić – udaraljke

Ana Sofrenović – vokal

www.jovan-maljokovic.com

 

LAZAR TOŠIĆ QUINTET

Bubnjar Lazar Tošić rođen je u Kraljevu 1941. godine. Samouk, a od rane mladosti zaljubljen u džez, u Beograd je došao kao tinejdžer i ubrzo ušao u Trio Saše Radojčića, sa kojim je nastupao u čuvenoj Euridici u Molerovoj 33, postavši aktivni član generacije koja je uspostavila klupski džez život u gradu. Ubrzo je ipak napustio zemlju i sedam godina proveo u pečalbi u Nemačkoj, vraćajući se sa velikim stečenim iskustvom i novim ambicijama.

Godine 1974. postaje član Džez orkestra RTB, u kome će provesti dve decenije i svojom svirkom bitno doprineti novijim ritmičkim stremljenjima (fanki, poliritmija) našeg velikog ansambla. Bio je i član najvažnijeg malog sastava u istoriji SFRJ, Seksteta Marković–Gut (1980–1985), sa kojim je objavio niz albuma, obišao zemlju i važne festivale u inostranstvu, stigavši čak do Kube. Godine 1987. osnovao je Lazar Tošić Quintet, nastavljajući žanrovski putem prethodne grupe, sa muzikom u vodama hard-bapa. Kroz ovaj sastav prodefilovao je niz najvažnijih beogradskih muzičara mejnstrim orijentacije, a Tošić je na neki način preuzeo ulogu protežiranja novih talenata, poput slavnog kolege po instrumentu Arta Blejkija.

Tokom devedesetih godina, u doba sumraka kulture i eskalacije muzičkog neukusa, Tošićev rad je prevashodno vezan za klub „Plato“ u zgradi Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao jedne od retkih oaza dobre muzike, pozitivnog duha i dostojanstva u teškim vremenima. Vodio je i Plato Jazz Bend (veliki orkestar), pokrenuo Plato Jazz & Blues Festival, kao i uređivao program kluba.

Lazar Tošić drži neprikosnoveni rekord po broju učešća u zvaničnom programu Beogradskog džez festivala među svim muzičarima koji žive u Srbiji. Tri puta je nastupao sa Sekstetom Marković–Gut (1981, 1982, 2009), pratio je Nadu Knežević (1980), Džoa Lija Vilsona (1983), Tonija Skota (1984) i Robertu Svid (1985), kao i najmanje sedam puta bio u postavi Džez orkestra RTB (1975, 1978, 1980, 1983, 1984, 1986, 1988). Jednom je nastupio i sa svojim kvintetom, na proslavi dve decenije postojanja sastava 2007. godine.

Lazar Tošić – bubnjevi

Novak Mijović – truba

Ljubiša Paunić – tenor saksofon

Miloš Krstić – klavir

Branko Marković – kontrabas

 

VLADA MARIČIĆ QUARTET

Pijanista i kompozitor Vlada Maričić rođen je u Šapcu 1965. godine, gde je i započeo muzičku karijeru još kao maloletnik. U Beograd se seli 1985. godine, gde najpre osniva svoj Art Bop Quintet, a potom pristupa Lazar Tošić Quintetu, sa kojim prvi put nastupa u inostranstvu. Godine 1988. učestvuje na ZG Jazz Fairu sa svojim trijom, a potom dve godine boravi u Londonu gde vodi internacionalni trio. Takođe je dva meseca nastupao na brodu Silja Line, koji povezuje Finsku i Švedsku.

Diskografski debituje 1990. godine sa albumom „Ornaments“ u pratnji domaće i inostrane ritam sekcije. Tada je već nagovestio, a u kasnijoj karijeri razvio ideje mešanja džeza i narodne tradicije. Album „Prelo“ (2003) donosi ovakve tendencije u formatu kvarteta sa Gudačima Svetog Đorđa – numera „Bolero Negotino“ iz tog programa postala je prepoznatljiv motiv u programima RTS, stekavši status standarda srpskog džeza. Kasnije će svom izrazu Maričić dodati i interesovanja prema romskoj muzici i kubanskim ritmovima, što je najbolje oličeno na albumu „Romano-Cubano“ (2005), sa Ognjanom Radivojevićem i Ljubišom Stojanovićem Luisom.

Maričić je jedan od naših najkreativnijih džez autora, sa deset objavljenih albuma do danas. Nastupao je u Austriji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Rumuniji. Bio je jedan od pokretača i dugogodišnji umetnički direktor međunarodnog džez i bluz festivala u Šapcu, a 2004. godine učestvovao je u organizaciji i nastupao na festivalu Step Across The Border u čuvenom bečkom klubu Porgy and Bess, na kome je predstavljen izbor džez sastava iz Srbije i Crne Gore.

Na Beogradskom džez festivalu nastupio je tri puta. Premijerno je učestvovao 1990. godine sa sastavom Jazz Alliance, sledeći put 2005. sa projektom Romano-Cubano, a 2016. godine imao je umetničko veče na otvaranju manifestacije povodom tri decenije profesionalne karijere, kojom prilikom mu je specijalni gost bio slavni američki trubač Brajan Linč. Tom prilikom snimili su i album koji se nedavno pojavio kod nas.

Vlada Maričić – klavir

Slobodan Bata Božanić – bas

Dušan Ivanišević – bubnjevi

Lazaro Del Toro Vega – udaraljke

www.vladamaricic.com