36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Ivan Radivojević kvartet

17.12.2020. -DOB AMERIKANA 14.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Trubač, fliglhornista i kompozitor Ivan Radivojević (1991, Beograd) osnovne studije džez trube završio je na Univerzitetu Anton Brukner u Lincu (Austrija), a zvanje mastera stekao na džez odseku FMU. Već nekoliko godina predaje trubu na džez odseku MŠ „Stanković“, svira sa raznim džez sastavima, kao i sa pop bendovima Irie FM i Zemlja gruva. U jesen 2019. godine bio je srpski predstavnik u Euroradio Jazz Orchestra, big bendu mladih muzičara pod pokroviteljstvom Evropske radiodifuzne unije. 

Radivojevićeve kompozicije, koje priprema za prvi album, zasnovane su na uticajima mladog američkog trubača Embrouza Akinmusirija kao i norveškog trubača Matijasa Ajka: s jedne strane su zvučni eksperimenti i avangardniji muzički jezik, a s druge strane skandinavska jednostavnost i poetika. Sastav, pored Radivojevića, čine najtraženiji mladi muzičari beogradske džez scene – pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Bogdan Đurđević. Jednu od numera, „Loving You in Reverse“, Radivojević je snimio i objavio na kolekciji Mozaik, prvoj kompilaciji snimaka studenata Džez odseka FMU. 

„Loving You in Reverse“ je remek-delo najtalentovanijeg srpskog trubača Ivana Radivojevića. U veoma sporom tempu, ona više ima atmosferski, nego baladni karakter, počinjući samo duom Radivojevića i Luke Ignjatovića u kontrapunktu, pre nego što sa ostalima razlegnu meditativni ambijent. Truba dugo održava taj mir, zatim se tokom sola na alt-saksofonu podignu na viši energetski nivo, pa se ponovo sasvim umire, zaokružujući pet i po minuta čiste lepote. (Iz recenzije albuma Mozaik, Vojislava Pantića)

Ivan Radivojević – truba

Andreja Hristić – klavir

Boris Šainović – kontrabas

Bogdan Đurđević – bubnjevi

www.facebook.com/radivojevicivan91