36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Gorica & The Grooveheadz

18.12.2020. - DOB AMERIKANA 14.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Gorica & The Grooveheadz je sastav mladih muzičara spontano okupljenih tokom studija na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Bend je sastavila kantautorka Gorica Šutić, koja potpisuje muziku, aranžmane i tekstove pesama. Zvuk benda izmiče žanrovskim odrednicama, ali je očigledan uticaj džeza, soula, gruva i elektronike. Ovaj sastav je naročito posvećen autorskom radu, a u njihovom repertoaru se mogu naći i obrade već postojećih numera koje su aranžmanski prilagodili svom senzibilitetu i zvuku. Pored Šutićeve, u sastavu su klavijaturista Stevan Milijanović (EJO, Ikigai Collective), bubnjar Aleksa Milijanović (EJO, MING, Ikigai Collective, Bosque…), basista David Gegić (MING, Bojan Cvetković Quartet, Ikigai Collective…), kao i gitarista Stefan Stehlik (MaraQYa).

Na prvoj kompilaciji snimaka studenata Džez odseka FMU, albumu Mozaik, Gorica Šutić se pojavljuje dva puta – sa Vokalnim kvartetom MING, u aranžmanu numere „Black Nile“ Vejna Šortera, kao i uzbudljivom tumačenju džez standarda „After You’ve Gone“, u pratnji studentskog okteta po aranžmanu Vladimira Nikolova. 

Šta još može da se kaže pesmom „od stotinu leta“, koliko ima „After You’ve Gone“ i sa kojom su sijale brojne ikone pevanja, od Merion Heris, preko Besi i Sačma, Ele, Dajne i Džudi Garland, do Sesil Mekloren Salvant? Ali Gorica Šutić nije sledila nijedan od tih svetionika, već sopstveni instinkt da posle otvaranja i instrumentalnih sola bljesne komponovanom improvizacijom (poput Džezmije Horn, npr.), sve u pratnji samo okteta koji, genijem Nikolova, zvuči kao puni big bend. (iz recenzije albuma Mozaik, Vojislava Pantića) 

Gorica Šutić – vokal

Stevan Milijanović – klavijature

Stefan Stehlik – gitara

David Gegić – bas

Aleksa Milijanović – bubnjevi

https://www.facebook.com/goricagrooveheadz