36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

Filippo Vignato Trio

17.12.2020. - VELIKA SALA DOB 15.00

*Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala.

Posle Đovanija Gvidija, Enrika Zanisija i Frančeska Diodatija, ovogodišnji izbor umetnika sa italijanske scene predstavlja kontinuitet u osvetljavanju najzanimljivijih umetnika iz generacije koja tek stiče afirmaciju na sceni. Trombonista Filipo Vinjato (1987) debitovao je kao lider pre samo četiri godine, albumom Plastic Breath (Auand Records), u internacionalnom triju koji će predstaviti u Beogradu. Te 2016. odmah je dobio priznanje za najvećeg talenta u anketi kritičara magazina Musica Jazz, a godinu dana kasnije trio je osvojio i European Young Artists Jazz Award, na festivalu u Burghauzenu (Nemačka). U punom kreativnom zamahu, Vinjato je ubrzo objavio i album u akustičnom kvartetu sa Đovanijem Gvidijem (Harvesting Minds), pa u kvintetu (Pipe Dream), te novo izdanje trija Heidelberg – Live at Enjoy Jazz. Radio je i kao sajdmen (Rebel Band Đovanija Gvidija), a zanima se i za primenjenu muziku (balet). 

Trio zaokružuju njegovi vršnjaci, Francuz Janik Lestra (Fender Rhodes, sintisajzeri) i Mađar Atila Đarfaš (bubnjevi, elektronika). Lestra u muzici kombinuje i zanimanja za klasiku, elektro-akustičnu muziku i rok, a takođe predvodi desetočlani sastav L’ Orchestre du bien-être (ODBE), sa kojim je diskografski debitovao obrađujući pesme Borisa Vijana. Đarfaš je tri godine mlađi od druge dvojice, ali ne manjeg iskustva. Vodi i svoj trio, član je još nekoliko sastava, a među poznatim džezerima sa kojima je već radio su Dik Outs, Tim Rajs, Toni Lakatoš, Bela i Robert Šakči Lakatoš, Aron Talaš, Benjamin Herman i Filip Harper. 

U ovom triju muzičari neprestano guraju sebe prema neočekivanom i nepredvidljivom, ostvarujući tečni dijalog između svemirskih balada, hipnotičkog gruva i radikalne improvizacije. Nadahnuća mladih umetnika redefinišu muzičku naraciju u realnom vremenu, balansirajući između ritmički čvršće postavljenih delova i slobodnije individualne svirke. Tomas Konrad, kritičar časopisa Stereophile i dugogodišnji izveštač sa Beogradskog džez festivala smestio ih je već „među svetle zvezde evropskog džeza.“

Filippo Vignato – trombon 

Yannick Lestra – klavijature

Attila Gyárfás – bubnjevi

www.filippovignato.com
www.facebook.com/filippovignatomusic