36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

36. Beogradski Jazz Festival 2020

via @bgjazzfest

BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL PRUŽIO „JAZZISTANCE”: održano 36. izdanje najstarijeg srpskog džez festivala u nesvakidašnjim okolnostima!

Uprkos dobro poznatim otežavajućim okolnostima koje zbog pandemije vladaju u čitavom svetu već mesecima, 36. Beogradski džez festival i ove godine održan je sa uspehom – uz učešće internacionalih muzičara i pred publikom – od 16. do 21. decembra, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda.

NENAD VASILIC BAS & STRINGS JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 16.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Trideset šesto izdanje bilo je među malobrojnim evropskim i srpskim džez festivalima koji su tokom 2020. godine održani uživo pred publikom, po čemu će posebnim slovima ostati zabeleženo u istoriji manifestacije. Ovogodišnji slogan „Jazzistance“ naglasio je istrajnost i otpornost džez muzike kroz istoriju, manifestovanu i tokom pandemije, ali i jasno ukazivao na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine: neophodnu fizičku distancu, na koju nismo smeli da zaboravimo ni dok uživamo u džezu tokom festivala!

Odgovornost je bila velika i nije neskromno reći da je samo održavanje festival bilo pravi organizacioni podvig. Već je otežano bilo oblikovanje umetničke selekcije, a potom i operativno izvođenje samih koncerata. Briga o zdravstvenoj bezbednosti svih učesnika i publike bila je glavni prioritet, realizacija programa zahtevala je nove procedure i postupke, a cilj – sigurno okruženje u kome je moguće realizovati kvalitetna muzička dešavanja uživo – postignut uz razumevanje i na zadovoljstvo svih: učesnika, publike i članova tima. Na sve vanredne zadatke uspešno je odgovoreno, uz očuvanje već stečenog visokog umetničkog niva i oblika manifestacije.

JOVAN MALJOKOVIC SEKSTET JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 21.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Beogradski džez festival prepoznat je kao vrhunski evropski umetnički događaj i vodeća regionalna džez manifestacija, što je potvrdio i u ovom, manjem formatu, predstavivši raznovrsne tokove tradicionalnog i savremenog džeza – u izvođenju legendi žanra, autentičnih stvaralaca na vrhuncu karijere, kao i umetnika koji tek stupaju na globalnu scenu, iz zemlje i inostranstva.

Tokom pet programskih dana (sa pauzom 19. decembra, zbog Nikoljdana) održano je sedam koncerata u terminima prilagođenim propisanim merama (od 14 i 15 časova), među kojima većina sa umetnicima iz inostranstva.

LAZAR TOSIC KVINTET JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 21.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Festival je po tradiciji otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda jednom originalnom produkcijom. Naš istaknuti basista i kompozitor Nenad Vasilić premijerno je u Srbiji izveo muziku iz bogatog opusa nadahnutog srpskim folklorom u aranžmanima za gudački kvartet, uz podršku domaćeg sastava Wonder Strings, kao i dugogodišnjih muzičkih partnera Marka Živadinovića (harmonika) i Austrijanca Romeda Hopfgartnera (sopran saksofon).

VLATKO STEFANOVSKI & MATIJA DEDIC JAZZ FESTIVAL KOMBANK DVORANA 20.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Najveće interesovanje očekivano je izazvala prva koncertna saradnja dvojice muzičkih velikana sa prostora bivše Jugoslavije, gitariste Vlatka Stefanovskog i pijaniste Matije Dedića (Severna Makedonija / Hrvatska). To je bio i jedini program koji je održan u Kombank dvorani, a umetnici su publici predstavili mešavinu autorskih numera i upečatljivih obrada, popularan repertoar sa odgovarajućom merom vrhunskog artizma.

ULRICH DRECHSLER JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 20.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Džez sladokuscima su veliko zadovoljstvo doneli novi susreti sa predstavnicima savremenog evropskog džeza: Ulrich Drechsler LIMINAL ZONE: Azure (Austrija) i Filippo Vignato Trio (Italija/Francuska/Mađarska). Iskusni klarinetista i saksofonista Dreksler, jedan od najcenjenijih evropskih džez umetnika današnjice, predvodio je kvartet Azure na polju visokostilizovane fuzije džeza, popa i elektronske muzike.

FILIPPO VIGNATO TRIO JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA foto Stanislav Milojkovic

Mladi trombonista Vinjato izrasta u pravog naslednika Đanluke Petrele, u muzici spojivši introspektivno i ekspresivno, romantične slike i disonatne pasaže, strogi rukopis i izdašnu improvizaciju.  Ni Dreksler ni Vinjato u obraćanjima na koncertima nisu sakrili oduševljenje činjenicom da nastupaju pred publikom u Beogradu, retkom privilegijom umetnika tokom kovid pandemije.

VLADA MARICIC KVARTET JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 21.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

I izbor domaćih učesnika odlikovao je spoj mladosti i iskustva. Inspirisani upravo objavljenom monografijom Beogradski džez festival: 1971–2020. u programu Legende srpskog džeza ponudili smo i njen zvučni aspekt. Lazar TošićVlada Maričić i Jovan Maljoković, sa svojim sastavima, Miloš Krstić (solo), kao i gosti Nenad JelićBranko Marković i Nenad Petrović evocirali su uspomene na slavnu prošlost festivala – samo učesnici ovog programa nastupili su na manifestaciji preko sedamdeset puta dosad!

IVAN RADIVOJEVIC KVARTET JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA foto Stanislav Milojkovic

S druge strane zavirili smo u svetlu budućnost, slušajući intrigantne koncerte koje su priredili Ivan Radivojević kvartet i Gorica & The Grooveheadz. Tek okončavši školovanje na džez odseku FMU u Beogradu, i još uvek bez objavljenog albuma, i trubač Ivan Radivojević i vokalistkinja Gorica Šutić već prikazuju vanserijski izvođački i autorski talenat na tragu savremenih tendencija, najavljujući dalje jačanje pozicije srpskog džeza na globalnoj sceni.

GORICA & THE GROOVEHEADZ JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 18.12.2020. foto Stanislav Milojkovic

Beogradski džez festival je i ove godine privukao pažnju publike koja je došla u onom broju koji je bio dopušten važećim epidemiološkim merama, odazivajući se na naš poziv da ponovo budemo zajedno – što je u ovim okolnostima bilo najvažnije.

Pokrovitelji Beogradskog džez festivala tradicionalno su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine prijatelji BDŽF bili su Lukoil, SOKOJ, Voda Vrnjci i Java Coffee. Festival su podržali Italijanski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, FMU i Alma Quattro.

Beogradski džez festival, kao manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd i članica Evropske džez mreže (Europe Jazz Network), ugledan je međunarodni svetski muzički događaj i autentični brend u kulturi, kakvog nemaju sve metropole Evrope.

Pripreme za obeležavanje 50. godišnjice  od osnivanja Beogradskog džez festivala uveliko su počele!